In principiu ,o ratie bine echilibrata trebuie sa cuprinda 45-50% graunte de cereale(porumb,orz,ovaz,grau,secara,etc..)7-8-10% seminte de oleaginoase (floarea-soarelui,canepa,rapita etc..)
Stabilirea ratiei si alegerea grauntelor celor mai potrivite se fac cu mult discernamant ,cerand o buna cunostere a nevoilor organismului in perioada data.In functie de scop,de sezon,se pot da mai multe cereale sau dimpotriva acestea se reduc; se mareste cantitatea de leguminoase ,la nevoie se adauga oleaginoase s.a.m.d
Cereale
In alcatuirea unei ratii pentru porumbei ,vor intra in mai mare proportie grauntele de cereale.Acestea au cam 70% hidrati de carbon(glucide),8-12% substante proteice so 2-8% lipide,putine substante minerale(1,5-4%) si cantitati apreciabile de vitamine E si B,insa sunt sarace in carotene(pro-vitamina A),cu exceptia porumbului galben ,care e ceva mai bogat.
GRIUL. Este cautat de porumbei,dar trebuie dat cu multa chibzuinta,pentru ca fiind bogat in hidrati de carbon,favorizeaza ingrasarea si sterilitatea masculilor.
PORUMBUL. De asemenea este cereala apreciata ,este un furaj cu putere energetica mare ,fiind bogat in proteine si glucide;avand si o cantitate oarecare de carotene,mareste pofta de mancare si ridica digestibilitatea ratiei.De preferat este sa se dea porumbeilor porumb cu bobul mic.Porumbul are valoare calorica mare , administrat in cantitati mari duce la ingrasare.
OVAZUL. Desi nu le place porumbeilor este un furaj bogat in feruginoase ,se asimileaza usor si contribuie la formarea unor pene de calitate ,netede si unsuroase.Este bine ca ovazul sa se dea in hrana porumbeilor in special iarna,adica in perioada de asteptare a viitorului sezon sportiv;el ajuta ca zburatoarele sa fie usoare dar cu muschi tari.In acelasi timp ,este un tonifiant al sangelui si al sistemului nervos.Are insa un usor effect de franare a ouatului la porumbei;asadar in perioada ouatului ar fi bines a fie redus.
ORZUL,se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor obositi dupa concursuri ,dupa gonire la cuib etc..
Amestecul de orz si ovaz constituie o hrana foarte buna pentru lunile ianuarie si februarie .Este bine sa nu se dea in hrana tineretului deoarece varfurile ascutite ale boabelor pot produce raniri pe traiectul digestiv.
Grauntele decorticate de ovaz si orz ,se recomanda sa se administreze pentru actiunea lor linistitoare ,pentru neutralizarea efectului produs de unele seminte excitante.Orzul, mai ales ,are actiune calmanta asupra stomacului si este eficace in oprirea fermentatiilor intestinale ,in combaterea diareei.
Secara are valoare nutritiva ceva mai redusa decat graul sau porumbul ,dar nu prea este pe placul porumbeilor.
Leguminoase:
Boabele de leguminoase sunt bogate mai ales in substante proteice (22-40%) dar au grasimi putine (1-5%); au mai multe minerale decat cerealele,fiind bogate mai ales in saruri de fosfor si calciu;ele contin cantitati mai mari decat cerealele vitamine din grupa B, in special vitamina B1,dar mai putin carotene.
Mazarea contine 22-26% proteina,50-52% substante neazotate,1-2% lipide si 4-5% celuloza.Avand digestibilitate ridicata ,ea poate sa intre in ratie in proportie de 15-20%, iar in amestec cu borceagul pana la 50-54% .Fiind bogata in substante minerale ea are,alaturi de porumb ,actiune favorabila asupra dezvoltarii organismului ,mareste rezistenta la eforturi,ajutand la reducerea oboselii.De retinut ca bobul de mazare verde are actiune diareica.
Mazarichea ,prin continutul sau ,actioneaza asupra sistemului nervos.Ea poate intra in ratie pana a 20% ,desi unii columbofili introduc in ratie pana la 60-70 sau chiar 80%,dar in acest caz cu borceag,deci in amestec cu
grasime.Se va avea grija deosebita ca introducerea acesteia in ratie sa se faca treptat ,cantitatile majorandu-se saptamanal.Introdusa in ratie fara pregatirea tubului digestiv,mazarichea produce tulburari intestinale ;fecalele devin vascoase,cleioase,urat mirositoare. NU se recomanda in hrana porumbeilor tineri ,intrucat uneori produce congestii intestinale.
Soia.Desi foarte bogata in proteine ,nu se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor ,intrucat poate produce tulburari manifestate prin schiopaturi ,ologeala etc..
Lintea are o valoare nutritive ridicata :30-32% proteine ,fiind si destul de bogata in saruri minerale(calciu, fosfor, fier asimilabil etc).Se poate introduce in ratie in cantitate de 5-10% ,avand actiune de inviorare a porumbeilor obositi.
Oleaginoase:
Nutreturile mai bogate in lipide sunt semintele oleaginoase;ele contin aproximativ 34,2% lipide, 24,3% proteine,22,55 substante extractive neazotate (in care intra si glucidele) si vitamina A .Dintre acestea amintim semintele de canepa ,in ,floareasoarelui si rapita.
Semintele de oleaginoase se recomanda sa se administreze in deosebi in timpul neparlirii ,avand actiune de stimulare a cresterii penelor ,fapt care ajuta la scurtarea perioadei respective.Datorita actiunii favorabile asupra cresterii penelor ,aceste seminte se dau in amestec ,in perioada premergatoare participarii la expozitii ,conferind penelor un luciu frumos.Ele stimuleaza ouatul si maresc procentul de fecunditate si
ecloziune.Au usor effect laxativ, drept pentru care se administreaza si ca depurative.Aceste seminte pot intra in ratie in proportie de 5-7%,cunoscand ca excesul lor poate produce ,mai ales vara anumite tulburari :indispozitie,febra,congestia ficatului ;ca atare ,ele trebuie dozate foarte atent,in special in perioada concursurilor.
Floarea-soarelui fiind foarte bogata in proteine si ulei ,cu continut de sulf usor asimilabil ,are actiune deosebit de favorabila in cresterea penelor ;ca atare, se recomanda ca in perioada naparlirii sa fie prezenta in ratie in proportie de 5-6%
Rapita,semintele acestei plante sunt utilizate in hrana porumbeilor pentru continutul bogat de calciu ,magneziu,acid fosforic,sulf asimilabil ,precum si in substante grase (cca 38%).In cantitati mici (3-5% din ratie) au effect stimulator ;invioreaza ,prin marirea activitatii diferitelor functii vitale.
Rapita rosie ,desi contine mai putin sulf si fosfor ,stimuleaza activitatea sistemului nervos si mareste forta de zbor ;se va da in cantitati mici:1/4 dintr-un degetar pe zi pe cap de porumbel,in amestec timp de 8-10 zile in perioada premergatoare zborurilor .Rapita ,fiind foarte hidrofila si mucegaind usor ,se va pastra in locuri uscate si in cantitati mici .
Cinepa, semintele acestei plante plac foarte mult porumbeilor ,fiind bogate in substante proteice ,lipide si saruri minerale usor asimilabile;au actiune excitanta asupra instinctului genezic;se dau in ratie circa 3-5%. ANUL COLUMBOFIL-CALENDAR COLUMBOFIL
Columbofilii stiu foarte bine ce au de facut pentru a avea grija de porumbeii lor si pentru a-si imbunatati rezultatele in cadrul concursurilor, dar pentru incepatori sau cei curiosi sa afle cum decurge aceasta pasiune va puteti uita peste calendarul columbofil sau chiar sa alegeti una din lunile anului columbofil: Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie, Noiembrie, Decembrie.
1. Februarie
* selectarea atenta a porumbeilor pentru formarea perechilor;
* vaccinarea pasarilor impotriva paramixovirozei de catre persoane autorizate si inregistrarea acestei activitati intr-un Carnet de sanatate pentru porumbei, pentru a se permite ulterior deplasarea pasarilor in expozitii si targuri;
* examinarea coprologica a excrementelor, stabilirea si efectuarea tratamentului impotriva parazitilor intestinali, daca este cazul;
* tratament administrat prin apa de baut impotriva trichimonadelor (trichomonozei) daca este cazul;
* vitaminizare 2 zile inainte si 2-3 zile dupa vaccinare;
* organizarea perechilor si atribuirea fiecarei perechi a unei boxe pentru cuibarit, de preferinta cea ocupata in anii anteriori;
* curatarea zilnica a volierei.
2. Martie
* se incepe primul ciclu de reproductie;
* asigurarea materialelor necesare, de regula paie, pentru construirea cuibului de catre porumbei;
* asezarea unui strat de praf de insecticid pe fundul si in jurul cuibului;
* daca este cazul se taie penele care incomodeaza imperecherea sau clocirea oualor, respectiv din regiunea anala, din coada sau din incaltatura unde este prea mare;
* examenul bacteriologic al oualor limpezi, cu pui morti in coaja, puilor neviabili, a meconiului si primele dejectii pentru evidentierea timpurie a infectiilor cu salmonella, coli, pseudomonas, staphylococcus;
* procurarea inelelor pentru pui;
* curatarea zilnica a volierei.
3. Aprilie
* 5-6 aprilie marcarea puilor din primul ciclu de reproductie si inregistrarea lor pentru a se evita confuziile in organizarea urmatoarelor perechi;
* 5-10 aprilie verificarea puilor din primul ciclu daca nu au trichomonoza
* 9 aprilie, orientativ, inceperea celui de-al doilea ciclu de reproductie, schimbarea materialului pentru construirea cuibului, asezarea insecticidului in cuib si in jurul cuibului;
* asigurarea unei hraniri corespunzatoare pentru cresterea puilor: floarea soarelui, rapita, porumb, grau, mei, mazare, canepa, sorg, mazariche si alte produse;
* vaccinarea contra difterovariolei a adultilor pentru a permite instalarea protectiei in luna mai cand apar tantarii, factorii principali in transmiterea acestui virus;
* deschiderea adapostului pentru ca porumbeii sa efectueze zboruri in aer liber, de acum pasarile rapitoare se indreapata mai mult spre paduri, si spre alte feluri de mancare;
* asigurarea efectuarii de catre porumbei, cel putin saptamanal, a unei bai in care se va administra o lingura de sare de bucatarie pentru distrugerea parazitilor externi;
* vitaminizari − complexe polivitaminice baubile;
* 27-29 aprilie, orientativ, intarcarea primei generatii de pui;
* eliminarea puilor necorespunzatori din prima generatie;
* asigurarea accesului porumbeilor la libertate;
* asigurarea baii saptamanale;
* curatarea zilnica a adapostului.
4. Mai
* marcarea puilor din cel de-al doilea ciclu de productie;
* inceperea celui de-al treilea ciclu de reproductie, asigurarea materialelor necesare si asezarea unui strat de insecticid pe fundul si in jurul cuibului;
* asigurarea adapostului cu materiale necesare construirii cuibului;
* verificarea puilor din ciclul al doilea daca nu au trichomonoza;
* intarcarea puilor din generatia a doua;
* oferirea de vitamine porumbeilor;
* asigurarea baii saptamanale;
* curatarea zilnica a volierei.
5. Iunie
* eliminarea puilor necorespunzatori din generatia a doua;
* asigurarea hranei corespunzatoare pentru parinti si pui, precum si a bailor la discretie;
* marcarea puilor din generatia a treia;
* inceperea celui de-al patrulea ciclu de reproductie;
* asigurarea materialului pentru construirea cuibului;
* punerea insecticidului pentru eliminarea parazitilor;
* verificarea puilor din ciclul al treilea daca nu au trichomonoza;
* curatarea zilnica a adapostului pentru porumbei.
6. Iulie
* intarcarea puilor din generatia a treia;
* masuri profilactice si de tratament, daca este cazul impotriva aparitiei ornitozei, maladie grava determinata de aparitia virusilor mari si care se manifesta prin secretii nazale, umflarea pleoapelor, stranuturi dese;
* asigurarea bailor la discretie pentru a ajuta la eliminarea parazitilor externi;
* verificarea puilor din generatia a patra daca nu au trichomonoza;
* eliminarea puilor necorespunzatori din generatia a treia;
* curatarea zilnica a volierei.
7. August
* asigurarea baii la discretie;
* intarcarea puilor din generatia a patra;
* imbunatatirea furajelor cu componente care sa fie mai bogate in proteine, lipide, vitamine, drojdie de bere;
* inceperea procesului de naparlire;
* eliminarea puilor necorespunzatori din generatia a patra;
* curatenie zilnica in adapost.
8. Septembrie
* hrana trebuie sa fie mai bogata in seminte oleguminoase, precum si in faina de oase, pietris, vitamine, sare de bucatarie pentru efectuarea corespunzatoare a naparlirii;
* baie zilnica la discretie
* luarea masurilor de prevenire a trichomonozei;
* examinarea coprologica pentru depistarea viermilor intestinali si efectuarea tratamentului, daca este cazul;
* selectarea, dupa naparlire, a primului rand de pui;
* curatarea zilnica a volierei.
9. Octombrie
* continuarea naparlirii porumbeilor si daca este cazul sa se ia masuri de prevenire si chiar tramament impotriva guturaiului infectios sau a altor boli specifice perioadei;
* aprovizionarea cu hrana pentru anul urmator;
* separarea masculilor de femele pentru cresterea frumusetii penajului si pregatirea porumbeilor pentru expozitii;
* eliminarea cuiburilor din boxe;
* asigurarea periodica a bailor;
* efectuarea vaccinarii impotriva paramixovirozei;
* curatarea zilnica a volierei.
10. Noiembrie
* incheierea naparlirii;
* participarea la expozitii locale, regionale, nationale si/sau internationale;
* selectia riguroasa a intregului lot de porumbei;
* curatarea zilnica a crescatoriei.
11. Decembrie
* participarea la expozitii
* pregatirea hranei pentru iarna: scad grauntele bogate in proteine si creste cantitatea de orz, in detrimentul porumbului
* efectuarea examinarilor de specialitate pentru depistarea eventualelor boli
* curatarea crescatoriei in fiecare zi
12. Ianuarie
* participarea la expozitii;
* ziua se mareste iar porumbeii devin mai vioi, mai zgomotosi;
* selectarea si procurarea ultimilor porumbei necesari pentru stabilirea perechilor pentru noul sezon dupa principiul cel mai bun mascul cu cea mai buna femela;
* deparazitarea intregului efectiv prin tratament in grup sau individual pe cioc pentru viermii cilindrici intestinali, "limbrici" (ascarizi), viermii ata (Capillaria) si pentru viermii lati (cestode)=panglica si pentru strongili (deparazitarea se repeta dupa 14 sau 21 de zile!);
* examinarea pentru depistarea ectoparazitilor de pe corp, pana, adapost (paduchi, plosnite, capuse) si pentru combaterea lor;
* vitaminizarea porumbeilor;
* analizarea rezultatelor obtinute in anul precedent pentru a se face ajustari si imbunatari acolo unde este nevoie − se iau in vizor matca de porumbei si activitatea columbofila in cadrul crescatoriei.